Το ξύδι δεν λείπει από κανένα σπίτι. Νοστιμίζει τη σαλάτα, χρησιμοποιείται στη προετοιμασία φαγητών και στη παρασκευή ψωμιού. Ξέρετε ότι είναι επίσης λιποδιαλυτικό? Ειδικοί υποστηρίζουν ότι εάν συμπεριληφθεί στη διατροφή μας βοηθά ως και στην απώλεια λίπους.

Εκτός από τα πιο πάνω, λόγω του όξινου χαρακτήρα του που οφείλεται στο αιθανικό οξύ, το ξύδι είναι ένας μικρός θησαυρός, μια εναλλακτική λύση για τη καθαριότητα του σπιτιού, τη φροντίδα των φυτών μας, ακόμη μας ανακουφίζει από τσιμπήματα!

Οι εναλλακτικές χρήσεις του ξυδιού μέσα στο σπίτι είναι αμέτρητες και τις οφείλει σαφώς στις αντιβιοτικές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Θα εκπλαγείτε με τον παρακάτω κατάλογο εκπληκτικών οικιακών εφαρμογών του:

 

1. Διαλύει τις δυσάρεστες οσμές

Αν θέλετε να απομικροβιοποιήσετε ή να κάνετε το καλαθάκι του μπάνιου ή της κουζίνας να μοσχοβολάει, τότε το λευκό ξύδι είναι η απόλυτη λύση. Πέρα από την καθαριότητα, απομακρύνει μοναδικά τις έντονες μυρωδιές, ενώ σάς βγάζει ασπροπρόσωπους και κάθε φορά που δουλεύετε στην κουζίνα σας κάποιο «ιδιότροπο» ως προς την οσμή υλικό, όπως αυγό, κοτόπουλο, σκόρδο ή ψάρι. Απλώστε στα χέρια σας ή στα σκεύη σας λίγο ξύδι και δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε για τυχόν δυσώδη κατάλοιπα.

 

2. Μαλακώνει την κόλλα από ετικέτες και αυτοκόλλητα

Χάρη στη διαλυτική του όξινη δύναμη, το ξύδι διαλύει τους ισχυρούς δεσμούς των μορίων της κόλλας, με αποτέλεσμα την υποχώρηση και του πιο επίμονου αυτοκόλλητου. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως αυτό δουλεύει ανεξαρτήτως επιφάνειας, οφείλετε ωστόσο να είστε προσεκτικοί με πιο ευαίσθητες επιφάνειες καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ελαφριάς διάβρωσης αλλά και μικρού αποχρωματισμού. Τρίψτε λίγο λευκό ξύδι με ένα πανί, αφήστε το για λίγα λεπτά και κατόπιν σκουπίστε το. Το μεγαλύτερο κομμάτι του αυτοκόλλητου θα έχει ξεκολλήσει!

 

3. Αφαιρεί το κερί

Ένα εξαιρετικά χρήσιμο tip ειδικά για τους χειμερινούς μήνες όπου τα κεριά κυριαρχούν στη διακόσμηση του σπιτιού. Αν λερώθηκε κάποιο ύφασμα ή έπιπλο από υγρό κερί, αρκεί λίγο ξύδι μαζί με το νερό για να αποσυνθέσει τη συμπαγή κέρινη μάζα και να σας βοηθήσει στην οριστική απομάκρυνσή της.

 

4. Καθαρίζει τα άλατα

Ο βραστήρας, η καφετιέρα αλλά ακόμα και το πλυντήριο πιάτων αποτελούν συχνά αγαπημένο σημείο συνάντησης των πιο επίμονων αλάτων. Για τη καφετιέρα και τον βραστήρα αρκεί να βάλετε μέσα λευκό ξύδι, να το αφήσετε για 15-30’ και ξεπλύνετε.  Πριν καταφύγετε σε σκληρά καθαριστικά, για το πλυντήριο πιάτων, περάστε το με ένα καθαρό πανί, βουτηγμένο στο ξύδι και επιτρέψτε να δράσει για μερικά λεπτά ή να εκτελέσει έναν σύντομο κύκλο πλύσης. Τα άλατα θα υποχωρήσουν και θα διαλυθούν. Ο συστηματικός καθαρισμός των εν λόγω συσκευών με αυτόν τον τρόπο, θα επιμηκύνει πολύ το χρόνο ζωής τους!

 

5. Καθαρίζει και απολυμαίνει το μπάνιο

Από το σιφόνια μέχρι τις σαπουνοθήκες και τη λεκάνη, το ξύδι αντιμετωπίζει με επιτυχία κάθε βρομιά στο πιο απαιτητικό δωμάτιο του σπιτιού. Σε συνεργασία, μάλιστα, με τη μαγειρική σόδα μπορεί να κάνει θαύματα σε κάθε επιφάνεια, λευκαίνοντας και απολυμαίνοντας την ίδια στιγμή. Όσο για τη λεκάνη, δημιουργήστε μια πάστα από ξύδι, σόδα και λεμόνι, απλώστε τη με ένα σφουγγάρι κάτω από το χείλος και αφήστε τη να δράσει για περίπου μία ώρα. Κατόπιν, επιστρατεύστε μια χοντρή βούρτσα και τρίψτε το εσωτερικό της λεκάνης. Θα δείτε πως το πουρί αποκολλάται σχεδόν αμέσως. Αφού τελειώσετε, μην ξεχάσετε να ξεπλύνετε την επιφάνεια με άφθονο νερό.

 

6. Αυξάνει τη διάρκεια ζωής των λουλουδιών

Ανάμεσα στις δημοφιλείς επιλογές για να κρατήσετε ολόφρεσκο ένα κομμένο μπουκέτο με λουλούδια είναι να το τοποθετήσετε σε ένα βάζο γεμάτο νερό, λίγο ξύδι και μια κουταλιά ζάχαρη. Το νερό και η ζάχαρη συντελούν με αυτόν τον τρόπο στη θρέψη των λουλουδιών, ενώ το ξύδι αναλαμβάνει βιοκτονική δράση.

 

7. Ζιζανιοκτόνος δράση

Η μείξη ξυδιού και αλατιού αποτελούσε ανέκαθεν δημοφιλή τακτική όποιου ήθελε να ψεκάσει τα φυτά του για να τα προστατεύσει από τα ζιζάνια. Η έντονη αντιπαρασιτική δράση του ξυδιού ενίσχυε την πρακτική αυτή, αν και στις μέρες μας πρέπει να εφαρμόζεται με φειδώ. Με αυτήν ακριβώς την αντιπαρασιτική ιδιότητά του, το ξύδι θεωρείται ασφαλές να χρησιμοποιηθεί στον ψεκασμό του τριχώματος των κατοικίδιων ζώων, πάντα διαλυμένο με νερό και αφού ακολουθήσει ξέπλυμα του διαλύματος από το σώμα του ζώου.

8. Ανακουφίζει από τσιμπήματα εντόμων

Αν σας ταλαιπωρούν ανεπιθύμητοι φτερωτοί επισκέπτες, όπως τα κουνούπια που εισβάλλουν στο χώρο σας και υποφέρετε από τα τσιμπήματά τους, το ξύδι θα βοηθήσει πολύ στην καταπράυνση του ερεθισμού. Μουλιάστε ένα μαλακό πανί σε ξύδι και παγωμένο νερό και απλώστε το πάνω στο τσίμπημα. Θα σας ανακουφίσει και θα προστατεύσει την περιοχή από περαιτέρω μολύνσεις.

Όπως με όλα τα διαβρωτικά μέσα, ωστόσο, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τη χρήση του.

Με όλα τα παραπάνω στο μυαλό, το ξύδι θα είναι πάντα ευπρόσδεκτο στα ντουλάπια του σπιτιού μας. Διακεκριμένες επιλογές όπως τo ξύδι ARTEMIS από αμπελώνες της Κύπρου, αποτελεί τον καλύτερο αντιπρόσωπο του είδους για να… νοστιμίσουμε τη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα. Μένει σε εμάς να ανακαλύψουμε την πολύπλευρη δράση του και τις καταπληκτικές του ιδιότητες!

Back to view all