Πέρα από τη σωματική μας υγιεινή, σημαντικό στοιχείο της καθαριότητας μέσα στο σπίτι είναι και η υγιεινή των ρούχων μας, κυρίως γιατί αποτελούν τους βασικότερους μεταφορείς μικροβίων από το εξωτερικό στο ενδοοικιακό περιβάλλον. Είναι, λοιπόν, κρίσιμο να γνωρίζουμε τον τρόπο που μπορούμε όχι μόνο να καθαρίσουμε σωστά τους ορατούς λεκέδες από τα ρούχα μας, αλλά και να απομακρύνουμε τους ιούς και τα μικρόβια, τους αόρατους δηλαδή εχθρούς που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία μας.

Νέες επιστημονικές έρευνες επισημαίνουν  την αναγκαιότητα της πλύσης των ρούχων και των υφασμάτων του σπιτιού σε υψηλές θερμοκρασίες, αναχαιτίζοντας την ανάπτυξη αλλά και την επιβίωση των μικροβίων.

Παρόμοιες έρευνες κατέδειξαν πως ενώ με ένα καλό απορρυπαντικό ρούχων όπως το Εύρηκα Μασσαλίας, σε χαμηλές θερμοκρασίες εξοντώνεται ένα μικρό ποσοστό των μικροβίων, τα οποία καταφέρνουν και επιζούν παρά την επαφή τους με το νερό και το απορρυπαντικό. Ενδεικτικό είναι, μάλιστα, πως στις χαμηλές θερμοκρασίες μόνο ένα 15% του δείγματος των πλυμένων ρούχων διέφερε σε βακτηριδιακούς παράγοντες από τα ρούχα που δεν είχαν καν πλυθεί!

Όσο πιο κρύο είναι το νερό, λοιπόν, τόσο πιο πολύ ευνοείται η επιβίωση και μετάδοση των βακτηρίων, γι’ αυτό και οι 60-70 βαθμοί Κελσίου κρίνονται ως η ιδανική θερμοκρασία για την απομικροβιοποίηση των ρούχων.

Την επόμενη φορά που θα βάλετε πλυντήριο, λοιπόν, σημειώστε τα εξής:

  • Πλένουμε τα ρούχα μας στους 60 βαθμούς, αν και εφόσον επιτρέπεται ανάλογα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή τους.
  • Πλένουμε τα σεντόνια και τα κλινοσκεπάσματα στους 50-60 βαθμούς, για να απαλλαγούμε από τα ακάρεα που δεν επιζούν σε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς.
  • Για να είμαστε βέβαιοι πέραν πάσας αμφιβολίας χρησιμοποιούμε Εύρηκα Igienol απολυμαντικό ρούχων το οποίο πιστοποιημένα σκοτώνει το 99,9% των μικροβίων (Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Enterococcus hirae, E.Coli), των ιών (Adenovirus, AH1N1) και των μυκήτων (Candida, albicans) από τους 20 βαθμούς! Είναι ιδανικό για όλα τα υφάσματα αλλά και όλες τις θερμοκρασίες.
  • Από την άλλη, τον δικό του πολύ σημαντικό αποστειρωτικό ρόλο παίζει και το καλό στέγνωμα των ρούχων στον ήλιο. Ο ήλιος αποτελεί τον φυσικότερο εχθρό των μικροβίων, γι’ αυτό και η έκθεση των πλυμένων ρούχων στην υπεριώδη ακτινοβολία του μόνο φιλική δεν είναι προς την επιβίωσή τους.
  • Σε δεύτερο επίπεδο την εξόντωση την εξόντωση αναλαμβάνει και το καλό σιδέρωμα των ρούχων.

Σε γενικές γραμμές να θυμάστε το εξής: Το να βάζεις απλά τα ρούχα για πλύσιμο δεν σημαίνει, δυστυχώς, πως βγαίνουν από τον κάδο πραγματικά καθαρά αν δεν έχουν τηρηθεί οι σωστές αντιβακτηριδιακές συνθήκες.

Back to view all