Οι γιαγιάδες μας προέρχονται από μια στόφα πολύ δυνατών γυναικών. Οι συνθήκες και κυρίως οι στερήσεις της ζωής τούς δίδαξαν πολύτιμα μαθήματα επιβίωσης, που μπορεί σήμερα να μοιάζουν περίεργα, αλλά αποδεικνύονται σοφά και αποτελεσματικά.

Ανάμεσα σε αυτές τις πρακτικές που διευκόλυναν τη ζωή τους και τους έλυναν καθημερινά προβλήματα, υπάρχουν φυσικά και αρκετές συμβουλές που έχουν σχέση με την τάξη ενός σπιτιού και τη διατήρηση του νοικοκυριού.

Παρόλο που ανάμεσα σε αυτά τα μυστικά καθαριότητας, ίσως βρεις και κάποια ξεπερασμένης αντίληψης, αφού πλέον υπάρχουν στις μέρες μας τόσα διαθέσιμα και πανεύκολα στη χρήση καθαριστικά, αξίζει να δοκιμάσεις την αποτελεσματικότητά τους, υιοθετώντας έναν πιο φυσικό τρόπο εξουδετέρωσης των λεκέδων και τακτοποίησης του σπιτιού.

Παρακάτω θα ανακαλύψουμε 5 από τις πιο διαδεδομένες και αποτελεσματικές συμβουλές που έρχονται από τα παλιά και υπόσχονται να μας κάνουν να παίζουμε το νοικοκυριό… στα δάχτυλα!

Το μυστικό για καθαρά τζάμια!

Αν θέλετε τα τζάμια σας να αποχωριστούν τις σκόνες και τις αντιαισθητικές δαχτυλιές χωρίς να χρησιμοποιήσετε κάποιο καθαριστικό του εμπορίου, επιστρατεύστε το πιο εύκολο και αποτελεσματικό σπιτικό μείγμα ανακατεύοντας σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα: 2 φλιτζάνια νερό, 1/4 φλιτζάνια άσπρο ξίδι και μισό κουταλάκι του γλυκού υγρό πιάτων. Ψεκάστε και σκουπίστε το τζάμι με ένα… κομμάτι εφημερίδας! Σε χρόνο ρεκόρ τα τζάμια θα αστράφτουν!

Το πιο βιολογικό λευκαντικό για τα ρούχα

Για χιονάτα ρούχα χωρίς κιτρινίλες, επενδύστε στη δύναμη του λεμονιού! Σε μια βαθιά λεκάνη, ανακατέψτε το χυμό από ένα λεμόνι με ένα λίτρο ζεστό νερό και μουλιάστε μέσα στο μείγμα τα ρούχα για περίπου δύο ώρες. Αφού περάσει αυτό το διάστημα, μπορείτε είτε να τα ξεπλύνετε είτε να τα πλύνετε όπως συνήθως στο πλυντήριο. Βασική προϋπόθεση είναι, ωστόσο, να τα αφήσετε να στεγνώσουν στον ήλιο και όχι στο στεγνωτήριο.

Λεκέδες από άλατα

Το λευκό ξίδι είναι ιδανικό στην απομάκρυνση των αλάτων και των λεκέδων που αυτά αφήνουν πάνω στις ανοξείδωτες επιφάνειες. Για να τους αποχαιρετίσετε οριστικά, βουτήξτε ένα πανί μέσα στο ξίδι και τυλίξτε με αυτό τη βρύση του μπάνιου ή του νιπτήρα σας. Στερεώστε τη καλά με ένα λαστιχάκι και περιμένετε περίπου μία ώρα. Όλα τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει η θαυματουργή δράση του ξιδιού που διασπά τα άλατα και ξαναχαρίζει στη βρύση τη λάμψη της! Απλά σκουπίστε και είστε έτοιμοι!

Οι μαξιλαροθήκες δεν είναι μόνο για τον ύπνο

Πολύ πριν ανακαλυφτούν τα διάφορα συστήματα τηλεσκοπικού ξεσκονίσματος, οι γιαγιάδες γνώριζαν πώς να ξαραχνιάσουν από άκρη σε άκρη τα σπίτια τους! Μιμηθείτε το έξυπνο κόλπο τους, φορώντας στο κεφάλι μιας απλής σκούπας μια παλιά μαξιλαροθήκη. Αφού τη στερεώσετε στο σκελετό της σκούπας με ένα σχοινί ή με λάστιχο, ξεκινήστε να ξεσκονίζετε γωνίες, ταβάνια και όποιο άλλο σημείο δεν μπορούσατε μέχρι πριν να προσεγγίσετε με το χέρι. Το διπλό όφελος αυτής της τακτικής είναι πως και καθαρίζετε τα ψηλά σημεία και φυλακίζετε τη σκόνη πάνω στη βαμβακερή επιφάνεια της μαξιλαροθήκης.

Σώστε έξυπνα και ανέξοδα τα ασημικά σας

Η στιλπνή επιφάνεια των ασημικών τείνει να οξειδώνεται και να σκουριάζει με το χρόνο, αφαιρώντας τους τη λάμψη αλλά και τη χρησιμότητά τους. Για να τα επαναφέρετε στην αρχική τους κατάσταση, τρίψτε τα με λίγη οδοντόκρεμα και έπειτα ξεπλύνετέ τα κάτω από τη βρύση με άφθονο νερό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για το άπλωμα της οδοντόκρεμας τόσο ένα μικρό πανί όσο και μια μαλακή οδοντόβουρτσα για τα ανάγλυφα σημεία.

Κανέλα για τη μυρωδιά των τηγανητών ψαριών

Σίγουρα η μυρωδιά των τηγανητών ψαριών δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο, ξέχωρα που ποτίζει και τα υφάσματα, όπως κουρτίνες, καλύμματα κ.λπ. Ο ιδανικός τρόπος για να μη μυρίζει το σπίτι σου… ψαροταβέρνα είναι,  κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος/μαγειρέματος, να βράζεις σε ένα μπρίκι νερό δύο ή τρία ξυλάκια κανέλας! Το αγαπημένο μπαχαρικό διαθέτει έντονο άρωμα που καλύπτει τις εν λόγω δυσάρεστες οσμές από το τηγάνισμα. Η δραστική ουσία της κανέλας πέρα από αντιμικροβιακή δράση, χρησιμεύει ευρέως στην αντιμετώπιση των άσχημων μυρωδιών, γι’ αυτό και η κανέλα χρησιμοποιείται, άλλωστε, πολύ στις οδοντόκρεμες για την αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος.

Καφές εναντίον αυγού!

Αν οι κατσαρόλες, τα πλαστικά δοχεία ή τα ταψιά σας μυρίζουν έντονα αυγό, εξουδετερώστε την ιδιαίτερη αυτή μυρωδιά, απλώνοντας πάνω τους λίγο Κυπριακό Ελληνικό καφέ. Αφού βρέξετε την επιφάνειά τους, πασπαλίστε τον καφέ και με μια βούρτσα πιάτων ξεκινήστε να τα τρίβετε. Ο καφές με το δυνατό του άρωμα, απορροφά και φυλακίζει την ενοχλητική μυρωδιά, η οποία απομακρύνεται ολότελα με το ξέπλυμα.

Αποφύγετε το ζαχάρωμα στο γλυκό του κουταλιού

Το ζαχάρωμα προκαλείται από την κρυσταλλοποίηση της ζάχαρης στο γλυκό. Για να το επαναφέρετε στην πρότερη κατάσταση μπορείτε να το ξαναδέσετε προσθέτοντάς το μέσα σε ένα μείγμα από νερό και γλυκόζη. Εναλλακτικά, οι θρυλικές γιαγιάδες συμβουλεύουν πως αρκεί να αναποδογυρίσετε το βάζο για λίγες μέρες, ώστε τα κρυσταλλοποιημένα μόρια της ζάχαρης να διαλυθούν ξανά.

Οι παραπάνω σοφές συμβουλές μάς λύνουν τα χέρια και αποδεικνύουν πως όσα χρόνια κι αν περάσουν οι παραδόσεις θα γεφυρώνουν το χθές με το σήμερα. Το βέβαιο είναι πως το να έχουμε ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον στο σπίτι είναι ζητούμενο όλων των εποχών. Και σε αυτή την προσπάθεια, τόσο τα μυστικά των Κύπριων γιαγιάδων όσο και τα αγαπημένα προϊόντα καθαρισμού της Εύρηκα είναι πάντα στο πλευρό μας!

Back to view all