Το 2019 είναι μια ξεχωριστή χρονιά για όλους τους ανθρώπους της Εύρηκα. Φέτος συμπληρώνονται εξήντα ολόκληρα χρόνια από τη μέρα που η Εταιρεία μας έκανε το μικρό μα δυναμικό της ξεκίνημα σε έναν από τους πιο απαιτητικούς κλάδους της σύγχρονης αγοράς και βιομηχανίας.

Αναπολώντας τα όσα έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, τις δυσκολίες και τις επιτυχίες, τις προκλήσεις και τις δοκιμασίες, καθώς και τον δρόμο προς την επιτυχία, σας καλούμε να γίνετε για λίγο συνταξιδιώτες μας· εξάλλου, εσείς, με την υποστήριξή σας, κάνατε δυνατή αυτήν την εξέλιξη. Τι θα λέγατε να τη θυμηθούμε λίγο παρέα;
«Εύρηκα!»

Εμπνευσμένος από τον ενθουσιασμό αλλά και την ιδιοφυή δημιουργικότητα του Αρχιμήδη, ο Ξάνθος Σαρρής αποφασίζει να υιοθετήσει την περίφημη φράση του ως επωνυμία της νέας του εταιρείας το 1959.

Είναι δύσκολο ίσως να πιστέψει κανείς πώς ένας τόσο μεγάλος Όμιλος εταιρειών μπορεί να έκανε ένα τόσο ταπεινό ξεκίνημα! Κι όμως, τα θεμέλιά της τέθηκαν σε μια μικρή βιοτεχνία που στεγαζόταν σε ένα και μόνο δωμάτιο στην Αμμόχωστο της Κύπρου. Εκεί, όμως, γεννήθηκαν ιδέες και προϊόντα που σύντομα θα την έφερναν στην κορυφή του κλάδου της.

Το πρώτο από αυτά δεν ήταν άλλο από το διάσημο «υπερλευκαντικό Εύρηκα», που κυκλοφορούσε αρχικά σε φακελλίδια. Η επιτυχία του ήταν τόσο άμεση και μεγάλη, ώστε έδωσε τη δυνατότητα στην εταιρεία να χτίσει το πρώτο της εργοστάσιο έναν μόλις χρόνο αργότερα, το 1960. Παράλληλα, ο Ξάνθος Σαρρής, που γνώριζε πάνω από όλα πώς να εκμεταλλεύεται τις συγκυρίες της αγοράς, ιδρύει και δεύτερη συγγενή εταιρεία στην Ελλάδα, την ΕΥΡΗΚΑ Ελλάς, που στεγάζεται σε ένα μικρό ενοικιαζόμενο εργοστάσιο στην Αθήνα.

Τα επόμενα δέκα χρόνια, παράγονται προϊόντα που καθιερώνουν την εταιρεία ως σημαντικότατο παράγοντα του κλάδου και γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία, όπως το ΕΥΡΗΚΑ ΥΓΡΟ πιάτων, το εντομοκτόνο AROXOL, το σαμπουάν DOR, τα ζελέ και η καραμέλα ΜΟΝ ΑΜΙ, το FAMOZO για τα τζάμια και το TIK TAK για την τουαλέτα.
Δεκαετία του ’70-Ένα Πλήγμα που Μας Έκανε πιο Δυνατούς

Την επόμενη δεκαετία εξακολουθούν να παράγονται νέα καθαριστικά προϊόντα (όπως η σκόνη πλυσίματος υψηλού αφρισμού BINGΟ), ενώ παράλληλα ιδρύεται και εργοστάσιο τροφίμων της εταιρείας, το SAFEWAY FOODS, το οποίο και παράγει την πρώτη μαλακή μαργαρίνη της Κύπρου, την CREMOLINA, που κερδίζει σε λιγότερο από ένα χρόνο το 1/3 της αγοράς!

Το 1974, όμως, έρχεται ένα τρομερό πλήγμα όχι μόνο για την οικογένεια της Εύρηκα, αλλά και για όλη την Κύπρο, με την καταστροφική τουρκική εισβολή, η οποία οδήγησε στην άμεση και πλήρη εγκατάλειψη των εργοστασίων μας στην Αμμόχωστο, καθώς και στην εκδίωξη των εργαζομένων της εταιρείας από τις εστίες τους.

Ο Ξάνθος Σαρρής κινήθηκε, ωστόσο, αστραπιαία, μεταφέροντας την καρδιά της εταιρείας στη Λεμεσό και δίνοντας άμεσα δουλειά σε όλους τους πρόσφυγες εργαζομένους. Το ξεκίνημα ήταν και πάλι δύσκολο, αλλά σύντομα το πείσμα της οικογένειας της Εύρηκα απέδειξε πως το πλήγμα του ΄74 μάς έκανε ακόμη πιο δυνατούς.

Σύντομα χτίζεται ιδιόκτητο εργοστάσιο και η εταιρεία κατορθώνει να διατηρήσει το ήδη μεγάλο της πελατολόγιο. Σε μόλις δύο χρόνια μάλιστα, αρχίζει να λανσάρει νέα προϊόντα, όπως το καθαριστικό ROKLIN, ενώ το 1977 ιδρύεται και ιδιόκτητο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ Ελλάς Α.Ε. στον Βόλο. Έναν χρόνο αργότερα, η εταιρεία αρχίζει δυναμικά τις εξαγωγές σε χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς και στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.
Δεκαετία του ’80-Ένα Κεφάλαιο Κλείνει, ένα Νέο Ανοίγει

Το 1981 η οικογένεια της Εύρηκα αποχαιρετά με θλίψη και συγκίνηση τον ιδρυτή της, Ξάνθο Σαρρή, και καλωσορίζει στη διεύθυνση τον γιο του Νίκο, ο οποίος είχε τη συνδρομή δύο σημαντικών συνεργατών, του Σώτου Σωτηρίου και του Χριστοδούλου Νεοφύτου. Καθόλη τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού και των εργοστασιακών εγκαταστάσεων – μια επένδυση που άνοιξε ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στην ανάπτυξη της εταιρείας.
1990-2010

Ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων κατέστησε δυνατή την παραγωγή νέων σημαντικών προϊόντων τα επόμενα είκοσι χρόνια: το FIORO το 1992, το πασίγνωστο και πρωτοποριακό για την εποχή του κατσαριδοκτόνο AROXOL Mecτο 1994, το απορρυπαντικό πλυντηρίων ΕΥΡΗΚΑ EXTRA POWER το 1996.

Την επόμενη χρόνια, ξεκινά μια εξαιρετικά σημαντική συνεργασία με τη Γαλλική εταιρεία Compo, που σηματοδοτεί και τη διανομή των οικιακών λιπασμάτων ALGOFLASH, που δημιουργούν ουσιαστικά μια ολότελα νέα και δική τους κατηγορία προϊόντων στα σούπερ μάρκετ!

Το 2000 η εταιρεία μπαίνει δυναμικά και στον κλάδο των αποσμητικών χώρου, με την εξαγορά της CHIRTON, ενώ το 2001 παράγει το απορρυπαντικό ΕΥΡΗΚΑ Μασσαλίας, που σύντομα θα γίνει το νούμερο ένα σε πωλήσεις σε προϊόντα με σαπούνι Μασσαλίας. Ακολουθούν κι άλλα επιτυχημένα προϊόντα, ώσπου, το 2005, ο Όμιλος ΕΥΡΗΚΑ εξαγοράζει την INTERSTAR Chim S.A., επένδυση που την καθιστά πλέον πολυεθνική εταιρεία.

Μόλις τρία χρόνια αργότερα, το 2008, η Εύρηκα Κύπρου εξαπλώνεται και σε άλλους κλάδους προϊόντων, μέσω διανομών τρίτων, όπως τα χαρτικά και τα προϊόντα βάμβακος (ELITE, SEPTONA), οι ξηροί καρποί (CASTANIA), και τα υγρά τρόφιμα (ARTEMIS).

Μετά από μια πυρετώδη ανάπτυξη έξι δεκαετιών, η μικρή βιομηχανία της Αμμοχώστου είχε μετατραπεί σε πολυεθνικό Όμιλο Εταιρειών, με εξαγωγές σε περισσότερες από είκοσι διεθνείς αγορές και με δύο υπερσύγχρονα εργοστάσια στον Βόλο και το Βουκουρέστι.
2011-σήμερα

Το 2012 λανσάρει τη νεαρότερη μάρκα της, τα πλαστικά σακούλια Mr Bin. Η Εύρηκα Λτδ, είναι μία εταιρεία που εξελίσσεται συνεχώς. Το 2019 ανέλαβε τη διανομή της ιστορικής μάρκας παστελιού ΖΑΧΑΡΙΑΣ και πρόσφατα ανέλαβε τη διανομή της κυπριακής μάρκας μελιού Δώρο Θεού, αλλά και των ελληνικών χειροποίητων μαρμελάδων Evlogia.
Κοιτώντας το Παρελθόν με Νοσταλγία και το Μέλλον με Όραμα

Πώς μπορεί να εξηγηθεί μια τόσο εντυπωσιακή πορεία σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Για κάθε μέλος της οικογένειας Εύρηκα, η απάντηση κρύβεται σε τρεις θεμελιώδεις μας αξίες, που δεν ξεθώριασαν ποτέ: ανθρώπινη σχέση, ποιότητα και εμπιστοσύνη!

Ο συνδυασμός των τριών αυτών στοιχείων μας έχει επιτρέψει να κοιτούμε το παρελθόν με γλυκιά νοσταλγία, αλλά και το μέλλον με όραμα και πεποίθηση!

Σύμμαχος και συνοδοιπόρος όλα αυτά τα χρόνια, εσείς! Σας ευχαριστούμε από καρδιάς.

Back to view all