Η εξάπλωση του κορονοϊού το τελευταίο διάστημα αλλά και οι υπόλοιπες ιώσεις και τύποι γρίπης που κατά κανόνα συνοδεύουν τους πιο κρύους μήνες του χρόνου δίνουν έναν ακόμα πολύ καλό λόγο για τη σωστή τήρηση των κανόνων της προσωπικής μας υγιεινής. Είναι αλήθεια πως στο περιβάλλον μας ενδημούν πολλά μικρόβια τα οποία μπορούν να αποδειχτούν επικίνδυνα για την υγεία μας. Ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, έχουν την ανάγκη επιπλέον προστασίας κατά τη διάρκεια αυτών των ιικών ξεσπασμάτων. Να θυμίσουμε πως επί του παρόντος δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη του ιού COVID- 19, κάτι που κάνει ακόμα πιο αναγκαία τη χρήση προληπτικών μέτρων που αναστέλλουν τη διάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και όλοι οι επίσημοι κρατικοί φορείς υγείας συνιστούν πέντε αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα τα οποία μπορεί να εφαρμόσει καθένας μας στην καθημερινότητά του υιοθετώντας μία γενικότερη θετική στάση απέναντι στην πρόληψη και την υγιεινή.

  1. Καλό πλύσιμο των χεριών και σχολαστική απολύμανση των χώρων

Το καλό πλύσιμο των χεριών είναι το Α και το Ω της προσωπικής υγιεινής. Μην παραλείπετε να πλένετε τακτικά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι όχι μόνο πριν το φαγητό αλλά κάθε φορά που εκτελείται μία εργασία που ενδέχεται να μεταφέρει μικρόβια σε μάτια, μύτη και στόμα. Έγκυρες έρευνες σε μεγάλο δείγμα του πληθυσμού έχουν δείξει πως το αποτελεσματικό πλύσιμο των χεριών εξουδετερώνει το συντριπτικό ποσοστό των μικροβίων που μεταφέρονται με τα χέρια.

Σε περίπτωση που βρίσκεστε, ωστόσο, σε μέρος όπου δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό και σαπούνι, τότε η καλύτερη εναλλακτική είναι η χρήση αλκοολούχων αντιβακτηριδιακών μαντηλιών, όπως των Septona Antibacerial Wipes, που περιέχουν αιθυλική αλκοόλη και εξουδετερώνουν αποτελεσματικά βακτήρια και ιούς.Έρχονται σε εξαιρετικά πρακτική συσκευασία, κάτι που καθιστά εύκολο να τα παίρνουμε παντού και πάντα μαζί μας. Διαθέτουν επίσης τέσσερις διαφορετικούς τύπους με υπέροχα αρώματα, ενώ η Septona έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ευαίσθητη κατηγορία των παιδιών δημιουργώντας τα μαντηλάκια καθαρισμού Septona kids on the go.

  1. Παραμονή στο σπίτι όταν νιώσετε τα πρώτα συμπτώματα

Με την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, όπως πυρετό, έντονο βήχα, μυϊκή αδυναμία και αναπνευστική δυσχέρεια, είναι σωστό (και υπεύθυνο) να παραμείνετε στο σπίτι αποφεύγοντας τη συναναστροφή με πολύ κόσμο.

  1. Αποφυγήχώρων όπου επικρατεί συνωστισμός

Οι χώροι που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο και κυρίως όσοι δεν διαθέτουν καλό σύστημα εξαερισμού προσφέρουν ένα πολύ γόνιμο πεδίο ανάπτυξης και μετάδοσης των μικροβίων. Αποφύγετε μεγάλα πολυκαταστήματα και εμπορικά, events σε κλειστούς χώρους, παιδότοπους κ.λπ.

  1. Κάλυψη του στόματος και της μύτης με μάσκα

Σε περίπτωση ίωσης είναι σωστή η προστασία η δική μας και των άλλων με την τοποθέτηση μάσκας που καλύπτει τη μύτη και το στόμα. Επιλέξτε μια με στενή εφαρμογή ώστε να αποφεύγονται οι πιθανές εκροές από τα πλάγια ανοίγματα.

  1. Περιορισμός μετακινήσεων σε χώρες που έχουν παρουσιάσει κρούσματα

Πρόκειται για αυτονόητη συμβουλή και μέτρο που εκ των πραγμάτων εφαρμόζεται εν είδει κυβερνητικής οδηγίας. Ακόμα κι αν πρέπει να μεταβείτε σε μια χώρα με πολλά κρούσματα για επαγγελματικούς λόγους, αναβάλετέ το γιατί η υγεία προέχει όλων.

Πέρα από τα φαρμακευτικά σκευάσματα που μπορούν να οριοθετήσουν την εξέλιξη της νόσου, αλλά και να ανακουφίσουν τον ασθενή, προτεραιότητα πάντα οφείλει να έχει η πρόληψη. Όπως σε κάθε ασθένεια έτσι και σε αυτή την περίπτωση, ο πανικός δεν είναι λύση σε αντίθεση με την καλή και έγκυρη ενημέρωση για τους τρόπους που μεταδίδονται οι ιώσεις αλλά και τους τρόπους που μπορούμε να τις αποφύγουμε.

Η Εύρηκα, που αποτελεί τον επίσημο διανομέα της Septona στην Κύπρο, προάγει με τα προϊόντα της και συντάσσεται πλήρως με αυτόν ακριβώς το σκοπό.

Back to view all