Είναι εξαιρετικά απογοητευτική η στιγμή της ανακάλυψης πως μια ή περισσότερες μεγάλες ή μικρές τρύπες από σκόρο «στολίζουν» την αγαπημένη σας μπλούζα ή πλεκτό. Αν ανήκετε σε αυτούς που έχουν βιώσει αυτό το συναίσθημα από την εποχιακή επιδρομή του σκόρου στην ντουλάπα σας, τότε μάλλον θα εκτιμήσετε πολύ τις παρακάτω συμβουλές .
Ο σκόρος εύκολα προσαρμόσιμος στα υγρά και σκοτεινά περιβάλλοντα, μοιάζει σχεδόν ανίκητος στο βασίλειο των μάλλινων και των βαμβακερών ρούχων! Για να νικήσεις, όμως, έναν εχθρό, πρέπει πρώτα να τον γνωρίσεις καλύτερα.
Ο σκόρος των ρούχων ανήκει στην οικογένεια των Τινεϊδών, που μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία με τα λεπιδόπτερα και αρέσκεται στην κατανάλωση υποπροϊόντων ζωικής προέλευσης. Στο… μενού του αγαπά να εντάσσει κασμιρένια, μάλλινα και τσόχινα υφάσματα, αλλά δεν τον αφήνουν ασυγκίνητο ακόμα και τα συνθετικά νήματα, όπως και επίσης υλικά που θα θεωρούσε κανείς ακίνδυνα, όπως τρίχες, πούπουλα ή δερμάτινα υφάσματα.
Κατόπιν τούτου, στην ντουλάπα σας σημαίνει γενικός συναγερμός! Πετσέτες, μπλούζες, γούνες, χαλιά, φορέματα, πανωφόρια, κουβέρτες, ακόμα και κουρτίνες αποτελούν υποψήφια… θύματα του σκόρου!
Καθώς η αναπαραγωγή του διαρκεί όλον το χρόνο, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης εγκαίρως. Ακολουθήστε 6 εύκολες και πρακτικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε και να εξαλείψετε μια για πάντα αυτόν τον απρόσκλητο και αναιδή επισκέπτη της ντουλάπας σας.
1. Τακτικός έλεγχος
Αν ανήκετε σε αυτούς που αλλάζουν την γκαρνταρόμπα τους ή μαζεύουν τα υφάσματα του σπιτιού σε κάθε αλλαγή εποχής και μετά τα ξεχνούν στην ντουλάπα ή στο υπόγειο, αναθεωρήστε. Ο σκόρος βρίσκει ιδανική φωλιά στις ακίνητες πτυχές των υφασμάτων, γι’ αυτό η τακτική εξέταση της κατάστασης των αποθηκευμένων ρούχων τού χαλάει τα σχέδια.
2. Αναδιοργάνωση και καλός αερισμός ντουλάπας 
Λατρεύει το ήσυχο σκοτάδι και την υγρασία, γι’ αυτό οι ντουλάπες που έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν είναι αυτές που αερίζονται τακτικά, επιτρέποντας στον ξηρό αέρα, τη θερμότητα και τον ήλιο να εισχωρήσουν σε κάθε γωνιά.
Η αλλαγή της θέσης των ρούχων, η μετακίνηση των κουτιών αποθήκευσης αλλά και το άδειασμα ραφιών από καιρό σε καιρό βοηθούν στην αισθητή μείωση του φαινομένου.
3. Σωστό πλύσιμο και περιποίηση των ρούχων
Μην αποθηκεύετε, ακόμα και προσωρινά ρούχα με ακαθαρσίες ή λεκέδες, γιατί το στίγμα τους θα παραμείνει ως αναγνωριστικό σημάδι και για τα επόμενα ρούχα που θα φυλάξετε εκεί.
Ασχοληθείτε λεπτομερώς με το πλύσιμο των ρούχων που θα αποθηκεύσετε, αποδίδοντας στο καθένα τη φροντίδα που αρμόζει στο ύφασμα και το υλικό του. Οι καθαρές ίνες των μάλλινων δεν ενθουσιάζουν τον σκόρο, ενώ αν θέλετε να προστατεύσετε και τα δερμάτινά σας, φροντίστε να τα αδιαβροχοποιήσετε αλείφοντας επάνω τους ένα λεπτό πέπλο λαδιού.
4. Σωστή φύλαξη 
Μην αποθηκεύετε στην τύχη τα ρούχα και μάλιστα χωρίς τις προστατευτικές πλαστικές θήκες. Αποφύγετε τις υφασμάτινες τσάντες, που κινδυνεύουν το ίδιο με τα ρούχα, και αν θέλετε ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια επενδύστε σε καλάθια και συρτάρια που σφραγίζουν ερμητικά.
Επιπλέον, δώστε τυφλή ψήφο εμπιστοσύνης στις ξύλινες κρεμάστρες και όχι στις πλαστικές ή μεταλλικές, γιατί αντίθετα με την κοινή εσφαλμένη αντίληψη, ο σκόρος δεν αγαπά καθόλου το ξύλο.
5. Λεβάντα ή κόκκοι πιπεριού σε τούλι
Για τους υπέρμαχους των πιο φυσικών προτάσεων, η Μητέρα Φύση έχει και εδώ να προτείνει λύσεις.
Οι σκόροι απεχθάνονται τις έντονες μυρωδιές, γι’ αυτό και βρίσκουν άκρως απωθητική την οσμή των μπαχαρικών, όπως του γαρίφαλου αλλά και του κόκκινου πιπεριού. Φτιάξτε τούλινα σακουλάκια με καρφογαρίφαλα ή κόκκους κόκκινου πιπεριού και τοποθετήστε τα στις τσέπες ή ανάμεσα σε χαλιά, πετσέτες, κουβέρτες κ.λπ.
Αν θέλετε κάτι ακόμα πιο αρωματικό, την ίδια θετική επίδραση έχουν και η λεβάντα, το θυμάρι, το σανταλόξυλο στην αποξηραμένη τους μορφή, αλλά και το τριμμένο σαπούνι. Ετοιμάστε τούλινα σακουλάκια και τοποθετήστε τα σε στρατηγικά σημεία της ντουλάπας σας, κάνοντάς την να μοσχοβολάει αλλά και να απωθεί τους σκόρους.
Bonus Tip: Aroxol Full Season Gel
Το σκοροκτόνο Aroxol Full Season Gel αποτελεί διαχρονικά τη νούμερο ένα επιλογή των νοικοκυριών που εμπιστεύονται την ενισχυμένη δράση του κατά του σκόρου.
Η πολύ πρακτική συσκευασία του σκοροκτόνου τζελ σε πλακέτες που μπορούν να κρεμαστούν κάνει εύκολη τη διαδικασία της απεντόμωσης της προσβεβλημένης περιοχής, δρώντας παράλληλα και προληπτικά προς την αναχαίτιση της δημιουργίας νέας αποικίας. Το διακριτικό του άρωμα γεμίζει με φρεσκάδα λεβάντας την ντουλάπα σας, ενώ η διάρκεια προστασίας που προσφέρει μία πλακέτα μονάχα εκτείνεται στους 6 μήνες!
Ανακαλύψτε πόσα… θεαματικά όπλα εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών έχετε απέναντι στον πόλεμο με τον μικροσκοπικό αλλά φοβερά επιβλαβή εχθρό της ντουλάπας και των αγαπημένων σας ρούχων.
Εκτός από το σκοροκτόνο σε μορφή gel μπορείτε να βρείτε κλασσική κρεμάστρα και φακελάκια.
Ώρα για… ανασύνταξη, λοιπόν, με όμορφα, λαμπερά και κυρίως… ακέραια ρούχα που δεν φοβούνται κανέναν ιπτάμενο εισβολέα και καμιά εποχή!
Back to view all