Πως να οργανώσετε καλύτερα την κουζίνα σας αυτό το φθινόπωρο

Το έχουμε ζήσει όλοι σίγουρα. Ξέγνοιαστες ώρες μαγειρικής έμπνευσης να καταλήγουν σε αμέτρητες ώρες εκνευρισμού ψάχνοντας να βρούμε πού τοποθετήσαμε κάτι. Το χάος στην κουζίνα δεν είναι καθόλου λειτουργικό και πολλές φορές μάς αποθαρρύνει, ενώ ενδέχεται να δώσει και τη λανθασμένη εντύπωση για την υγιεινή και την καθαριότητα του σπιτιού μας.

Βάζουμε στοπ, λοιπόν, στα χαμένα καπάκια, στα ανακατεμένα κατσαρολικά, στα γεμάτα με ληγμένα τρόφιμα ντουλάπια, αλλά και στα ασφυκτικά γεμάτα ράφια και πάμε να οργανώσουμε την κουζίνα μας με τις παρακάτω απλές αλλά εξαιρετικά χρήσιμες συμβουλές.

 

1. Ξεκαθάρισμα ντουλαπιών

Η τάξη ξεκινάει από μέσα προς τα έξω γι' αυτό και τα ντουλάπια της κουζίνας χρειάζονται αναδιοργάνωση ώστε να εξοικονομείται χώρος αλλά και να είναι εύκολη η ανεύρεση κάθε χρήσιμου εργαλείου.

  • Φροντίστε να φτιάξετε θεματικά ράφια (ζυμαρικών, οσπρίων, κ.λπ.), ώστε να ξέρετε ανα πάσα στιγμή τι χρειάζεστε και να εξοπλίζετε αυτόματα μόλις έρθουν τα καινούρια ψώνια από το σουπερμάρκετ. Βεβαιωθείτε ότι βάζετε αυτά που λήγουν νωρίτερα μπροστά για γρηγορότερη κατανάλωση. Ξεφορτωθείτε τρόφιμα με περασμένη ημερομηνία λήξης και αποφασίστε αν πρέπει να δωρίσετε κάποια είδη που δεν πρόκειται να καταναλώσετε. Μην καταχωνιάζετε τα τρόφιμα που θα λήξουν σύντομα γιατί είναι σχεδόν βέβαιο πως θα τα ξεχάσετε. Μην παραλείψετε επίσης το ασφαλές κλείσιμο με κλιπ ή λαστιχάκια όσων έχετε ανοίξει και υπάρχει κίνδυνος να αναποδογυρίσουν (δημητριακά, καφές, ρύζι κ.λπ.) ή και να κάνουν πεταλούδα.

  • Το καθάρισμα των ντουλαπιών απαιτεί το άδειασμα τους και το προσεκτικό καθάρισμα εξωτερικών και εσωτερικών επιφανειών και χερουλιών από τυχόν λίπη, τροφές, άλατα και σκόνη.