Καθαρίστε την τουαλέτα σας σωστά: 7 βήματα που συστήνουν οι ειδικοί

Από τα πιο απαιτητικά σημεία του σπιτιού σε σχέση με τις ανάγκες του τακτικού καθαρισμού τους είναι η λεκάνη της τουαλέτας αλλά και όσα χρησιμοποιούνται γύρω από αυτή. Η άμεση επαφή με τα επίμονα μικρόβια που αγαπούν να μένουν στο χείλος  και στο μπολ της λεκάνης, αλλά και η αναπόφευκτη συχνή χρήση της, κάνουν μερικές φορές το εγχείρημα απελπιστικά δύσκολο.

Το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα πρόσφατα δημοσίευσε στο ιατρικό περιοδικό Εφαρμοσμένη Μικροβιολογία μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και συνάμα ανησυχητική μελέτη. Κάθε φορά που τραβάμε το καζανάκι στην τουαλέτα, απελευθερώνουμε στον αέρα εκατομμύρια μικροσκοπικά e-Coli τα οποία αιωρούνται στο μικροπεριβάλλον του μπάνιου έως και έξι ώρες! Αυτό το διάστημα επιμηκύνεται ακόμα και στις εννιά μέρες αν η λεκάνη περιέχει μικρόβια και ιούς που σχετίζονται με μεταδοτικές νόσους, όπως ιώσεις, γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδα, μηνιγγίτιδα κ.λπ.

Γι’ αυτό, πολλοί σύμβουλοι υγιεινής προειδοποιούν πως οτιδήποτε βρίσκεται εντός της ακτίνας... επιρροής της λεκάνης πρέπει να απομικροβιοποιείται ή και να αντικαθίσταται τακτικά (π.χ. πετσέτες μπάνιου, οδοντόβουρτσες χωρίς καπάκι προστασίας, καλαθάκι απορριμμάτων, πιγκάλ κ.ο.κ.).

Με αυτά στο μυαλό και με το δεδομένο πως η τουαλέτα είναι ο πιο πολυσύχναστος χώρος του σπιτιού είναι εξαιρετικά σημαντικό να καθαρίζεται σωστά και να απολυμαίνεται.

Είναι σημαντικό να διαβάζετε πάντα τις οδηγίες χρήσης κάθε προϊόντος καθαρισμού ώστε να αξιοποιείτε στο έπακρο τις καθαριστικές και απολυμαντικές του ιδιότητες.

 

1. Προετοιμασία και σωστά προϊόντα
Αφού η επιλογή των σωστών εργαλείων είναι στρατηγικής σημασίας στον ενδελεχή καθαρισμό του μπάνιου, επενδύστε σε χρήσιμα αναλώσιμα, όπως μια ημίσκληρη βούρτσα τριψίματος, ένα ζευγάρι λαστιχένια γάντια, σφουγγαράκια δύο όψεων και αντιμικροβιακά μαντιλάκια.
Πάνω από όλα, η πιο αξιόμαχη υποστήριξη στον καθαρισμό κάθε σημείου του μπάνιου έρχεται από τα ειδικά μελετημένα καθαριστικά της Εύρηκα που με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, γρήγορη δράση και μεγάλη διάρκεια θα κάνουν τη λεκάνη σας να λάμπει μέσα κι έξω!

 

2. Πώς να καθαρίσετε τη λεκάνη της τουαλέτας
Ξεκινήστε με το εσωτερικό της λεκάνης σε όλα τα σημεία και κυρίως κάτω από το στεφάνι τοποθετώντας το κατάλληλο καθαριστικό. Έπειτα, δράση αναλαμβάνει η βούρτσα, που με απαλές αλλά αποφασιστικές κινήσεις θα καθαρίσει τα υπολείμματα των ακαθαρσιών και το πουρί από τις σωληνώσεις και τα τοιχώματα.

 

3. Πώς να καθαρίσετε το χείλος και το κάθισμα της λεκάνης
Τα μικρόβια αγαπούν το χείλος της λεκάνης, ένα σημείο που το πιγκάλ δυσκολεύεται να προσεγγίσει σωστά. Το κάθισμα από την άλλη, φαίνεται πιο εύκολη δουλειά, μιας και ανασηκώνεται και μερικές φορές μπορεί να αφαιρεθεί κιόλας.

Για σωστή καθαριότητα, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο μεσοδιάστημα μεταξύ λεκάνης και καθίσματος, γιατί εκεί συνήθως εγκαθίστανται βρομιά και ακαθαρσίες που συχνά ξεφεύγουν από το καθάρισμα. Χρησιμοποιήστε καθαριστικό σε σπρέι με απολυμαντική δράση (#Roklin Μπάνιου ή άλλο).  Τέλος, σκουπίστε τις επιφάνειες με ένα καθαρό πανί ή ένα καθαρό σφουγγάρι και φυσικά τραβήξτε το καζανάκι για να απομακρυνθούν οποιεσδήποτε ουσίες έχουν απομείνει στα τοιχώματα.
 

4. Πώς να καθαρίσετε τα άλατα από τη λεκάνη
Η εικόνα μιας γεμάτης με άλατα λεκάνης δεν είναι μόνο αντιαισθητική αλλά και πολύ επικίνδυνη. Αυτοί οι επίμονοι κίτρινοι ή καφέ λεκέδες που προκύπτουν από τη συσσώρευση ασβεστίου και άλλων ορυκτών που μεταφέρονται με το νερό, γίνονται συχνά υπαίτιοι να διαβρωθεί η επιφάνεια της λεκάνης και να μεταφερθούν στο εσωτερικό βρομιά και μικρόβια που δύσκολα φεύγουν. Σε αυτή ακριβώς τη λογική κινούνται τα καθαριστικά τουαλέτας της Εύρηκα, που η ενισχυμένη τους δράση σαρώνει τα άλατα και την πέτρα της λεκάνης της λεκάνης στο πέρασμά της. #TikTak

 

5. Απολύμανση σε βάθος