H Ιστορία μας

«Εύρηκα-Εύρηκα»

Ο Αρχιμήδης θριαμβολογεί με την πασίγνωστη ιστορική αναφώνηση «εύρηκα-εύρηκα» όταν ανακαλύπει την γνωστή Αρχή περί της άνωσης στο μπάνιο του. Ο διορατικός επιχειρηματίας Ξάνθος Σαρρής την υιοθετεί το 1959 και δημιουργεί την εταιρία Εύρηκα
στην Κύπρο, που σήμερα έχει εξελιχθεί στον πετυχημένο Όμιλο εταιριών ΕΥΡΗΚΑ.

Η παραγωγή του πρώτου προϊόντος «Εύρηκα» ξεκινά σε μια μικρή «βιοτεχνία» ενός δωματίου. Αυτό το πρώτο, πραγματικά καινοτόμο προϊόν για την εποχή του, έμελλε να
γίνει η αρχή μιας στιβαρής, δυναμικής και ευέλικτης επιχείρησης με πολυεθνικό προφίλ.
 

 

 
Χρονολογίες - σταθμοί:
 

1959

Η εταιρεία Εύρηκα, ιδρύεται στην Αμμόχωστο από τον Ξάνθο Σαρρή και εισάγει στην αγορά το «υπερλευκαντικό Εύρηκα» σε φακελλίδιο.
 
1960-1970

Το 1960 χτίζεται το πρώτο εργοστάσιο χημικών προϊόντων της Εύρηκα στην Αμμόχωστο και τον ίδιο χρόνο ο Ξάνθος Σαρρής προχωρεί στην ίδρυση δεύτερης εταιρίας στην Ελλάδα, με την επωνυμία ΕΥΡΗΚΑ Ελλάς, και ξεκινά από ένα μικρό ενοικιαζόμενο εργοστάσιο στην Αθήνα.

Στην δεκαετία αυτή παράγονται και εισάγονται στην αγορά και πολλά άλλα προϊόντα όπως το ΕΥΡΗΚΑ ΥΓΡΟ πιάτων, το εντομοκτόνο AROXOL, το σαμπουάν DOR, τα ζελέ και η καραμέλα ΜΟΝ ΑΜΙ, το FAMOZO για τα τζάμια και το TIK TAK για την τουαλέτα.

 

1970-1980

Το 1971 ξεκινά η παραγωγή της σκόνης πλυσίματος υψηλού αφρισμού BINGΟ.

Ταυτόχρονα, χτίζεται και ξεκινά η λειτουργία του εργοστάσιου τροφίμων SAFEWAY FOODS. Πρώτο προϊόν είναι η CREMOLINA, η πρώτη μαλακή μαργαρίνη που παράγεται στην Κύπρο και παίρνει μερίδιο αγοράς 30% σε ένα χρόνο. Ακολουθούν το SKY φυτικό λίπος ζαχαροπλαστικής και το FAVORO λάδι μαγειρέματος.

Τραγικός σταθμός στην ιστορία του Ομίλου η πλήρης καταστροφή της κυπριακής εταιρείας, το 1974, λόγω της τουρκικής εισβολής. Τα εργοστάσια χημικών προϊόντων και τροφίμων εγκαταλείπονται αναγκαστικά λόγω της κατάληψης της Αμμοχώστου από τους Τούρκους εισβολείς.

Ο Ξάνθος Σαρρής, άμεσα δραστηριοποιείται στη Λεμεσό και ένα μήνα μετά στηρίζοντας και τους πρόσφυγες εργαζομένους της, ξεκινά την λειτουργία μιας μικρής βιοτεχνίας κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και παράλληλα προχωρά με το χτίσιμο ιδιόκτητου εργοστασίου.

Με αυτή την άμεση έναρξη εργασιών της μετά την τουρκική εισβολή, κατάφερε η ΕΥΡΗΚΑ να παραμείνει κοντά στους καταναλωτές της και διατήρησε την αξία των brands της.

Το 1976 λανσάρεται το καθαριστικό ROKLIN για μεγάλες επιφάνειες.

Το 1977 ξεκινά τη λειτουργία του το ιδιόκτητο εργοστάσιο της εταιρίας Εύρηκα Ελλάς Α.Ε. στο Βόλο σε σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής για όλα τα χημικά προϊόντα και η έδρα της εταιρίας μεταφέρεται στη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου.

Το 1978 ξεκινά έντονη εξαγωγική δραστηριότητα με πρώτο σταθμό τις αραβικές χώρες και εν συνεχεία με επέκταση στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

 

1980-1990

Το 1981 φεύγει από τη ζωή ο μεγάλος οραματιστής Ξάνθος Σαρρής και αναλαμβάνει ο πρωτότοκος γιος του Νίκος Σαρρής σαν Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής εταιρίας με σημαντικό συνεργάτη τον Σώτο Σωτηρίου στα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή.

Στην Κυπριακή εταιρία παραμένει Διευθύνων Σύμβουλος ο Χριστόδουλος Νεοφύτου.

Ο Χριστόδουλος Νεοφύτου ήταν η γενεσιουργός αιτία της Εύρηκα Λτδ όταν σαν αντιπρόσωπος ενός λευκαντικού προϊόντος ανακάλυψε τις μεγάλες προοπτικές που υπήρχαν, τις οποίες ο Ξάνθος Σαρρής αποφασιστικά και δυναμικά αξιολόγησε και αξιοποίησε.

Στην μετέπειτα πορεία, ακολουθούν μεγάλες επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικής δύναμης της εταιρίας.

 

1990-2000

Η παραγωγή νέων προϊόντων συνεχίζεται δυναμικά στην Κυπριακή αγορά με την εισαγωγή του καθαριστικού και αρωματικού υγρού τουαλέτας FIORO το 1992.
 
Ακολουθεί το 1994 η παραγωγή του κατσαριδοκτόνου AROXOL Mec σε μορφή trigger, ενός από τα πιο πρωτοποριακά προϊόντα στην κατηγορία των εντομοκτόνων / εντομοαπωθητικών.
 
Το 1996 λανσάρεται η απορρυπαντική σκόνη για πλυντήρια ρούχων ΕΥΡΗΚΑ EXTRA POWER.
 
Το 1997 ξεκινά η συνεργασία με την Γαλλική εταιρεία Compo και αρχίζει η διανομή της μάρκας ALGOFLASH, λιπάσματα οικιακής χρήσης για φυτά, που όχι απλώς παίρνουν τη Νο 1 θέση σε πωλήσεις αλλά στην πραγματικότητα δημιούργούν την κατηγορία στα σούπερ μάρκετ.
 
2000-2010
Το 2000 η Εύρηκα Ελλάς Α.Ε. πραγματοποιεί την εξαγορά της διεθνούς μάρκας CHIRTON στα αποσμητικά χώρου, που ενισχύει την αύξηση παραγωγικότητας του εργοστασίου Βόλου και τις εξαγωγές σε Ρωσία και πολλές χώρες της Ευρώπης.
 
Το 2001 η γκάμα των προϊόντων ΕΥΡΗΚΑ συνεχίζει να αναπτύσσεται με την παραγωγή υγρού απορρυπαντικού για πλυντήρια ρούχων με την εμπορική ονομασία ΕΥΡΗΚΑ Μασσαλίας που και κατέχει τη Νο 1 θέση στο τμήμα των υγρών απορρυπαντικών με σαπούνι Μασσαλίας.
 
Το 2003 λανσάρεται το υγρό απορρυπαντικό ρούχων ΕΥΡΗΚΑ LIQUID ενώ την ίδια χρονιά λανσάρεται και μια εξειδικευμένη σειρά υγρών απορρυπαντικών για μαύρα και σκούρα ρούχα το ΕΥΡΗΚΑ CARE BLACK.
 
Το 2004 λανσάρεται η ΕΥΡΗΚΑ Μασσαλίας απορρυπαντική σκόνη.
 
Το 2005 ο Όμιλος ΕΥΡΗΚΑ, εξαγοράζει μια νέα δυναμικά ανερχόμενη εταιρία στη Ρουμανία, την INTERSTAR Chim S.A. στην οποία ανήκει και μια μικρή εταιρία στην Ουκρανία. Η εξαγορά αυτή μετατρέπει το προφίλ του Ομίλου σε πολυεθνικό και δίνει δυνατή ώθηση στην ανάπτυξη του Ομίλου ΕΥΡΗΚΑ.
 
To 2007 διευρύνεται η γκάμα των εξιδικευμένων υγρών απορρυπαντικών ΕΥΡΗΚΑ CARE με το λανσάρισμα δύο νέων απορρυπαντικών του ΕΥΡΗΚΑ CARE COLOR για χρωματιστά ρούχα και του ΕΥΡΗΚΑ CARE WOOL για μάλλινα και ευαίσθητα.
 
Το 2008 η Εύρηκα Κύπρου, εξελίσσεται ως εταιρία παροχής υπηρεσιών προς τρίτους διεισδύοντας σε νέες κατηγορίες, με μάρκες όπως ELITE χαρτικά προϊόντα, SEPTONA προϊόντα βάμβακος, CASTANIA λιβανέζικοι ξηροί καρποί, ARTEMIS ξύδι και λάδι και άλλα.
 
Το 2009, 50 χρόνια μετά την ίδρυση της πρώτης εταιρίας, βρίσκει τον Όμιλο με επιτυχημένες επιχειρηματικές δραστηριότητες σε τέσσερις χώρες την Κύπρο, Ελλάδα, Ρουμανία και Ουκρανία, με δύο σύγχρονα εργοστάσια στον Βόλο και Βουκουρέστι και εξαγωγές σε περισσότερες από είκοσι διεθνείς αγορές.
 
2010-Σήμερα
Ο Όμιλος Εύρηκα, επενδύοντας στο τρίπτυχο άνθρωπος, ποιότητα και εμπιστοσύνη, στοχεύει στην συνέχιση και στην επέκταση της δυναμικής παρουσίας του στις ομιλικές χώρες Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία. Ταυτόχρονα ενδυναμώνει τις εξαγωγές του Ομίλου στις διεθνείς αγορές και τη δραστηριοποίηση του στους τομείες Business to Business και Private Label.